Tuesday, August 12, 2008

MUSA MENAMPAR MALAIKAT

Ramai orang tak dapat nak terima cerita tentang Malaikat Maut yang ditampar Musa AS sehngga menyatakan cerita tersebut sebaga cerita dongeng. Saya tak salahkan mereka kerana cerita ni memang nampak pelik dan tak kena dengan akal kita. Malangnya agama ini bukannya dengan akal, tetapi dengan wahyu dan dibantu akal.

Cerita Musa menampar Malaikat Maut ni cerita benar, bahkan disebut dalam Hadis Sahih al-Bukhari. Nah kta nak Tanya, siapa yang berani mengkritik Imam Bukhari yang wara’ dan alimnya dia ni berlipat ganda jka dibandingkan dengan kita. Orang yang berani mengkritik beliau hanyalah tiga jenis orang: Satu, orang yang jenis perasan cerdik walaupun sebenarnya mereka bodoh. Kedua, mereka yang sombong dan ketiga adalah mereka yang kurang siuman.

Musa AS ni nabi yang berani dan kuat. Sekali tumbuk orang, terus mati. Kita pula, tumbuk orang pun orang boleh senyum lagi. Ha, jenis nabi yang nama Musa ni jenis orang kuat dan sangat penting untuk peperangan. Bila nabi SAW jumpa Musa AS dalam Isra’ Mkraj, bagnda sebut Musa AS n orang tegap, tnggi, dan nampak pagan tambah pula dengan kulitnya yang berwarna hitam. Kta kena ngat, takde syarat kata nak jadi nabi kena kulit cerah, warna putih. Kalau kulit cerah, warna putih tapi hati hitam gelemat buat apa.

Jadi satu kali Musa AS berdoa pada Allah agar dipanjangkan umur. Kemudian lepas daripada tu, Malakat Maut mari dengan menyamar jadi manusia dan sbeut nak tarik nyawa Musa. Musa yang terkejut, ntah orang mana datang tiba-tiba nak bunuh baginda, jadi terus saja baginda tamper muka malaikat yang sudah bertukar rupa tu hingga tercabut matanya.

Jadi kita dapat buat beberapa kesimpulan:

a) Musa tidak tumbuk malaikat dalam bentuk asal dan benda tu mustahil terjadi kerana malaikat dibuat daripada cahaya.
b) Musa terkejut kerana tiba-tiba ada orang yang ingin mencabut nyawa baginda sedangkan baginda tidak mengenali siapakah orang tersebut sebenarnya
c) Sesuatu hads itu jangan terus ditolak lantaran kita merasakannya pelik sehingga kita menelitinya. Namun tidak dapat dinafikan bahawa antara tanda hadis maudhu’ ialah hadis yang terlalu aneh dan janggal.

Apapun, wallahu a’lam

Sunday, August 10, 2008

MODUL PROGRAM

Assalamualaikum dan selamat membaca buat semua. Ya, kita bertemu lagi dalam ruang dimensi blog saya yang entah apa2 ini. Moga2 anda akan mendapat banyak imput yang bermaklumat untuk anda interpretasikan di tempat anda masing-masing.

Saya akan berkongsi dengan anda apakah jenis modul yang saya gunakan dalam siri-siri pertama program saya. Ingat, ini baru siri pertama ziarah Malaysia, dan belum lagi masuk ke siri kedua yang insya-Allah dengan keizinan daripada-Nya akan lebih menarik dan mencabar.

Peserta diberikan task berat untuk disiapkan dalam tempoh hanya 30 minit. Antara task yang diberikan ialah:

1- Anda diberikan RM50 k untuk mengadakan satu kegiatan khidmat masyarakat yang akan diadakan pada bulan 5 tahun hadapan. Bagi mendapat kelulusan program, anda dikehendaki untuk menyiapkan proposal program. Tugasan yang perlu anda siapkan ialah: Sila gariskan lima objektif program, tentatif lengkap program, jawatankuasa dan juga aliran belanjawan dalam masa 30 minit.
2- Isu-isu yang berkaitan dengan wanita semakin bertambah. Kes rogol, eksploitasi wanita, sumbang mahram, bohsia, pelacur, dan sebagainya telah menunjukkan keadaan wanita yang kian tersempit di celah-celah kedangkalan ilmu. Anda diberi task untuk memperjuangkan isu wanita melalui Helwani Gamis. Sila bincangkan apakah bentuk perjuangan yang ingij anda letupkan.
3- Gamis akan mengadakan konsert haraki yang menghimpunkan dua kumpulan nasyid haraki yang popular iaitu Soutul Amal dengan Soutul Harakah dari Indonesia. Sebagai panitia pelaksana, anda diminta untuk menyediakan master planner bagi program tersebut berdasarkan time liner yang tersusun dan strategik.

Cukuplah saya memberikan tiga contoh kepada sidang pembaca. Kalau saya bagi banyak-banyak, rugilah saya nanti. Lagipun ilmu ni tidak perlu dicurahkan semua dalam masa yang serentak dan ada juga ilmu yang perlu kita sembunyikan jika belum sampai masanya. Saya yang belajar Kungfu Shaolin, takkan menunjukkan kungfu saya kecuali dalam keadaan sangat terdesak. Hah, boleh percaya ke!???

Apa tujuan yang ingin dicapai daripada task yang diberikan untuk disipakan dalam tempoh yang sangat singkat ini? Sebelum saya menerangkannya, saya ingin menyebut dua perkara. Pertama, orang yang hebat adalah, walaupun mereka melakukan kerja dalam tempoh 30 minit, namun orang lain menyangka bahawa ia telah melakukannya dalam tempoh seminggu kerana hasil kualitinya yang bagus. Kedua, saya bukanya nak sangat hasil pembentangan untuk dilaksanakan, tidak. Apa yang saya mahu? Ha, sila baca yang seterusnya ye… bacalah, bukannya kena bayar pun. Saya yang tulis, tak guna modal pun.. 

1- Saya mahu melihat bagaimana mereka bertindak pantas dan siapa yang akan mengemudi kumpulan perbincangan mereka.
2- Saya yakin biasanya seseorang akan bertindak lebih baik dan laju apabila mereka dalam keadaan terdesak. Maka saya sengaja mendesak mereka dengan kerja yang berat dalam tempoh yang sangat sedikit.
3- Saya juga memberikan task yang biasa, seperti task kedua. Bagi orang biasa, apabila diberikan kerja biasa, mereka akan melakukan kerja sambil lewa. Manakala bagi orang yang luar biasa, kerja yang biasa pun akan jadi luar biasa di bawah ketrampilan minda mereka.
4- Ahli jamaah tidak biasa dengan penggunaan duit yang banyak dan jarang didedahkan dengan program luaran yang besar dan bersifat mega yang memerlukan protool yang baik. Maka sengaja saya berikan mereka wang yang banyak dan program yang bersifat mega untuk melihat keupayaan mereka.
5- Task ini melihat bagaimana mereka memikirkan perkara besar dan membiasakan diri dengannya selain mengajar mereka cara brainstorming, bukannya mesyuarat yang biasa.

Ha, banyak lagi perkara berfaedah yang dapat dipungut, tetapi cukuplah sekadar ini. Kita bertemu lagi di masa yang lain, di tempat yang sama…

SEKADAR CORETAN RINGKAS

Saya akhirnya memaksa diri menulis bagi memenuhi ruang kekosongan dalam blog yang sudah lama tidak terisi. Mungkin ramai juga yang akan mengkritik, dan saya sendiri pun tidak berani malah berasa menyampah untuk membuka blog saya yang saya anggap tiada nilai intelektual yang tinggi.

Saya baru sahaja selesai berprogram dengan Gamis N9, agak menarik program sebentar tadi. Mungkin saya boleh berkongsi bentuk program yang kami konseptualkan dan kenapa saya bertindak sebegitu. Walhal sebenarnya apa yang saya lakukan fi N9 lebih kurang sama dengan apa yang lakukan di tempat lain bagi fasa pertama ziarah kami supaya kami dapat selaraskan semua pemikiran dan bentuk berfikir kalangan ahli Gamis seluruh Malaysia. Untuk fasa kedua, saya berkira-kira untuk menukar bentuk program kepada bentuk yang lebih berkualiti dan pasti menyajikan satu bentuk yang lebih berlainan dan menyeronokkan. Tuntasnya, asak, gasak, dan lasak.

Saudara saya Kusyairi meminta peserta muslimin untuk menulis 200 kekuatan ahli gerakan Islam kampus manakala muslimat menulis 200 kelemahan dalam masa hanya tujuh minit. Persoalannya, kenapa tujuh minit? Saya sengaja menggesa dalam masa tujuh minit berdasarkan beberapa sebab merangkumi:

1- Saya ingin melihat siapa kalangan mereka yang akan bertindak sebagai ketua meskipun tidak dilantik sebagai ketua. Orang yang hebat adalah orang yang mampu menjadi ketua meskipun mereka bukanlah ketua dan sekiranya mereka dilantik sebagai ketua, mereka tidak pernah berasa takabbur malah berasa sangat tawadhu’.
2- Saya mahu menyahkan sikap bercakap lebih tapi betindak kurang. Dalam masa yang begitu singkat, maka sangat mustahil bagi mereka untuk berbincang terlebih dahulu sebaliknya mereka hanya perlu betindak dengan pantas dan tangkas. Dalam hal ini, saya boleh memuji sahabat-sahabat Gamis N9 yang ternyata tangkas dan pantas bertindak. Tahniah buat kalian.
3- Ahli jamaah mesti dibiasakan dengan menulis dengan cepat. Bukan sekadar menulis pantas, malah menaip dan membaca dengan pantas. Maka saya mencadangkan supaya skill penulisan pantas perlu diterapkan kalangan ahli jamaah. Saya sendiri pernah menyiapkan satu test dalam masa tidak sampai 10 minit sedangkan orang lain memerlukan masa paling cepat setengah jam. Belum lagi kertas test habis diedarkan, saya sudah menghantar kertas jawapan. Menulis pantas memerlukan pemfokusan yang tinggi. Maka sebenarnya saya ingin melatih mereka bukan sahaja pantas menulis malah mempunyai pemfokusan yang tinggi.

Cukuplah untuk ruangan pertama saya berkongsi satu modul. Apa, ingin dengar lagi. Haa, mana boleh. Kalau nak, sila hubungi SU saya saudara Syaari 0136280186, insya Allah, kita sudi berkongsi modul dalam bentuk berprogram bersama kami. Sekian, babai…