Thursday, July 10, 2008

The Silent KillerSesiapa sahaja mampu membunuh kita. Sejarah politik dan pergolakan dunia telah menyaksikan pengkhianatan berlaku walau oleh sahabat baik sendiri.
Tahalluf memang memedihkan, namun ia mesti diharmonikan. Jika kita berseorangan untuk mendokong perjuangan, kita tidak akan menjadi kuat.
Namun apa yang menjadi ketakutan yang mesti diatasi segera ialah, perasaan takutkan 'sang kucing' yang nampak alim tetapi rupanya ia merupakan pembunuh yang kejam.

Untuk Islam, Bukan PERSATUAN IslamKisah peperangan yang dilalui oleh Nabi SAW benar-benar memberikan pengajaran yang bermakna kepada kita semua sebagai umatnya. Perang bagi nabi bukan bertujuan menghancurkan musuh semata-mata, malah yang sebetulnya ialah menghapuskan kejahatan dan memalingkan musuh kepada kebenaran.
Apabila kita berperang kerana membela bangsa, maka bukan jihad namanya. Jika kita berperang kerana kepentingan diri atau gerakan, itu juga bukan jihad. Berperang dalam erti kata sebenar ialah kerana ingin menegakkan kalimah Allah. Maka Allah SWT telah meletakkan syarat-syarat asasi yang mesti diikuti dalam medan peperangan.
Kesatuan sangat penting dalam berjihad. Berada dalam satu saff yang teratur, taat kepada perintah ketua, mendahulukan yang terpenting, jangan pentingkan diri sendiri, memulakan dengan nama Allah yang Maha Mulia, menjauhi maksiat dan memperkasakan taat, serta sentiasa memperbetulkan niat.
Saya ucapkan selamat berseida buat semua jentera yang bakal berjihad. Pamerkan keizzahan Islam, pasti gerakan anda digeruni. Jangan hanya izzahkan persatuan Islam kelak anda akan diketawakan. Moga anda memahami maksud tersirat saya.

Jangan Omong-Omong KosongPergolakan politik yang berlaku pada masa sekarang nyatanya memberikan satu impak dan implikasi yang agak teruk khususnya terhadap kebajikan rakyat. Setiap parti politik berlumba-lumba untuk mengejar kekuasaan dengan pelbagai tujuan. Saat dakwah memasuki dunia politik..
Apa yang saya bimbangkan ialah, dalam asyik mengejar kekuasaan, kita terlupa perjuangan sebenar. Tarbiah terbantut, kebajikan rakyat tidak terbela. Menariknya, ramai yang melaungkan kebajikan dan pembelaan, tetapi ia hanya laungan, bukannya tindakan. Saya sangat terpukul dengan sinisan Cikgu Azmi Teras. Ya, perjuangan bukan hanya dengan kata-kata, tetapi tindakan. Bagaimana kita menghadapi segala pergolakan dunia dalam politik dan dalam masa yang sama kita benar-benar mempraktikkan apa yang kita laungkan. Jangan hanya pandai menyalahkan kerajaan kalau kita sendiri tidak mampu untuk mengemudi persatuan yang kecil dengan baik. Jangan hanya pandai mengkritik tapi tindakan sifar. Fikir-fikirkan.
Yang penting, tempuhi cabaran yang ada, walau ada yang cuba menghalang seperti ilustrasi perempuan dan kuda putihnya.

Wednesday, July 9, 2008

Menuntuni Naga, Bukan Sekadar MengekoriSaya tertarik dengan pandangan Ustaz Hasrizal yang menyatakan peri pentingnya untuk gerakan Islam memperbaharui manhaj tarbiah masa kini. Ya, satu bentuk tarbiah dan gerakan yang baru mesti difahami pasca PRU ke-12. Ahli gerakan mesti lebih memahami Fiqh al-Tarbiah dan Fiqh al-Harakah dalam bentuk yang lebih baru dan terkini, sesuai dengan realiti semasa. Jika kita masih menggunakan manhaj yang lama, maka selamanya kita akan berada di bawah takuk yang lama. Orang yang hebat mesti menuntuni naga, buka mengekori naga. Seseorang itu bukan dilahirkan untuk negerinya sahaja, malah ia dilahirkan untuk dunia. Saya mengesyorkan agar alim ulama' dan semua ahli gerakan Islam yang terdiri daripadapelbagai kemahiran dan kepakaran untuk berbincang isu secara lebih serius. Di peringkat Gamis sendiri, kita telah mengadakan satu plan bertindak untuk memperbaharui semula sistem tarbiah yang sedia ada.