Friday, June 27, 2008

Nothing Is ImpossibleSebenarnya kita boleh untuk melakukan sesuatu yang tidak pernah kita lakukan, atau sesuatu yang dianggap sebagai mustahil. Namun apa yang selalu menghalang kita adalah cemuhan orang, lemahnya kendiri, kurangnya keyakinan. Melakukan sesuatau yang mustahil sepatutnya dijadkan satu sikap yang bagus. Apabila kita mampu menyelam dalam lautan mengalahkan ikan paus, maka itu bermakna kita sudah mencapai tahap kehidupan yag lebih unggul, kerana kita sukakan kemustahilan.

Berhati-hati Apabila MelompatKita menyangkakan perjalanan kita begitu mudah, sedangkan kita tidak mengetahui bahawa di sebalik itu, terdapat banyaknya aral dan rintangan yang tidak terduga. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya. Begitu juga, ramai yang menyangka, apabila mereka tamat pengajian, mereka masih boleh komited dengan perjuangan Islam, appatah lagi mereka merupakan out-spoken semasa di bangku kampus, tetapi rupanya perjuangan di luar sangat sukar. Ia memang meruakan satu laluan yang sangat sukar.

Thursday, June 26, 2008

Mereka Saudara KitaHassan al-Banna berjaya merekrut ramai tentera yang sanggup berjihad membebaskan Palestin. Begitu juga tarbiah yang dilaksanakan oleh PKS di Indonesia. Persoalan yang patut kita bincangkan bersama ialah, sejauh manakah perlunya tarbiah askariyah dalam gerakan Islam di Malaysia pada masa sekarang. Adakah tarbah perlu kepada motivasi dan menerapkan kefahaman semata-mata atau tarbiah askariyah ni masih sangat penting? Mereka yang berpandangan tarbiah askariyah tidak penting melihat kepada suasana Malaysia. Mereka yang melihat kepentingannya pula berpandangan tarbiah adalah satu latihan dan latihan dibuat sebelum sesuatu (iaitu peperangan dalam konteks perbincangan ni) berlaku. Sila berikan pandangan anda.

Dunia Baru Gerakan Anak Muda IslamBukalah seluas-luasnya ufuk pemikiran anda. Jangan lagi terperap dengan daya pemikiran silam dan jangan terperangkap dengan kisah-kisah terdahulu. Pemuda adalah orang yang menunjukkan kualiti dirinya, bukan berbangga dengan tokoh-tokoh dahulu. Mencpta sejarah, mengorak langkah, semestinya akan menempuh satu cabaran yang baru. Namun kekentalan jiwa akan mengatasi segala-galanya. Ayuh melangkah bersama Gabungan Anak Muda Islam Se-Malaysia (Gamis).

Hidupkan UsrahAhli usrah kita tidak semestinya memiliki perasaan, kefahaman, ilmu, dan daya keinginan seperti mereka. Apabila rupa paras mereka berbeza dengan kita, kehidupan mereka berlainan dengan kita, maka pastinya kehendak dan keinginan serta impian mereka berlainan dengan kita. Maka fahamilah mereka, jangan hanya inginkan mereka memahami kita

Ke Mana Hala Tuju KitaAntara PAS, PKR dan UMNO, mana satu pilihan anak muda zaman sekarang. Apakah mungkin Gabungan Anak Muda Islam Se-Malaysia (Gamis) mampu menjadi alternatif? Bagi sesetengah orang, Islam yang utama, manakala PAS hanyalah alat untuk menegakkan Islam. Apa pula pandangan anda? Anak muda, kebangkitannya jangan ditentang tetapi hendaklah dibimbing

Wahdah Fi al-Fikr, Laysat Fi al-TanzimKehijauan dan alam yang damai ini, jangan dibiarkan ia musnah angkara tangan kotor manusia yang hanya pentingkan diri sendiri. Kehijauan mesti ditegakkan dengan semangat perjuangan, semangat setiakawan, juga semangat persaudaraan. Hijau, memang hijau, namun tidak semestinya mengekalkan hijau memerlukan pensel berwarna hijau. Yang penting, dakwatnya yang hijau.

Bersama Menerobos KemustahilanOrang yang hebat adalah orang yang dikenang bukan yang mengenang, mencipta arus bukan terikut-ikut dengan arus, memahat sejarah bukan ditenggelamkan dengan sejarah lampau

BERMULANYA PERJUANGANMeluncur laju membelah angkasa, namun tetap berpijak di bumi yang nyata. Orang yang berjiwa besar, tidak melihat untuk sekadar mencabar kuasa bumi, malah gagah menentang kilauan cahaya matahari. Ayuh, kita cabar kuasa angkasa.