Friday, July 4, 2008

Motivasimotivasi bermaksud memberikan panduan dan semangat, bukannya meruntuh dan menyalahkan. Motivasi ialah bermaksud memberikan kepercayaan dan menilai luaran, bukannya berburuk sangka dan memikirkan yang buruk. Orang yang bermotivasi menganggap kegagalan sebagai tiket menuju kemenangan, maka saya kira tidak salah saya mengucapkan tahniah kepada yang gagal. Orang yang memberikan motivasi pula lebih banyak menggunakan bahasa hati dan kelembutan, bukannya banyak bercakap dan banyak memberikan nasihat. Jangan asyik menghukum, tetapi berilah semangat dan kekuatan. Orang tidak suka dihukum, sebagaimana kita juga tidak suka dihukum.

Tuesday, July 1, 2008

Abang Faka'Saya hampir menangis mendengar cerita abang faka’. Sudah hampir tiga tahun gaji beliau sebagai pensyarah telah dibekukan, gara-gara mengambil langkah untuk bertanding sebagai calon tajaan Parti Mahasiswa Negara (PMN). Kalau nak marahkan beliau, janganlah sampai begitu. Tak kesian ke diorang kepada abang faka’ sehingga sedemikian rupa beliau dianiaya.

Abang Faka’ sememangnya melakukan Harakiri atau terjunan kamikaze apabila memutuskan untuk bertanding menentang PM Malaysia dalam PRU ke -12 baru-baru ini. Beliau sudah bersedia untuk menerima sebarang kritikan dan feed-back yang negatif hasil tindakan berani beliau. Tindakan beliau patut dipuji dan sepatutnya saya berasa malu diri.

Apa sangat kisah hidup saya jika dibandingkan dengan pengorbanan beliau. Apalah saya jika dibandingkan dengan jasa beliau. Keberanian, kesungguhan dan komitmen beliau ternyata banyak meransang saya untuk terus melangkah dengan lebih berani dalam dunia gerakan Islam ini.

Ustaz Hisomuddin demikian juga. Apa yang termampu saya luahkan ialah, teruskan perjuangan kalian, saya akan tetap bersama idealism kalian. Namun ingin juga saya nyatakan, saya juga ada langkah tersendiri dalam hidup ini, dan saya mesti menentukannya dengan keberanian ijtihad saya.

Bai'ah NescafeSaya telah dipanggil untuk temuduga sebagai pensyarah di Kolej Negeri di Seremban 2. Apabila sampai di sana, rupanya saya bukannya dipanggil untuk interview sebaliknya terus diterima bekerja, sedangkan saya belum lagi memohon pekerjaan tersebut kerana ingin memfokuskan kepada Gamis.

Rupanya seorang ustaz telah menghantar resume saya kepada pihak kolej negeri. Saya sedikit terkedu kerana terpaksa memulakan kerja pada awal Julai sedangkan saya langsung tidak bersedia dan masih lagi ingin menumpukan kerja-kerja dalam Gamis. Malah apa yang lebih mengejutkan saya ialah saya ditawarkan untuk menjadi Pegawai Hep yang mesti menguatkuasakan Auku bukannya pensyarah sebagaimana yang saya maklumkan sebelum ini.

Seminggu kemudian, saya menolak dengan hati yang sangat berat. Saya telah meminta pandangan daripada ramai pihak dan murabbi saya ternyata tidak bersetuju untuk saya meninggalkan KL sebaliknya meminta saya untuk meneruskan tugasan di bumi yang penuh dengan lumpur ini.

Tidak lama kemudian, seseorang secara berseloroh menawarkan kerja yang bergaji lumayan kepada saya. Sekali lagi saya terkedu. Apatah lagi kawan-kawan saya yang lain telah bekerja dan mendapat gaji yang lumayan, malah ada yang mencecah RM 2000 ke atas seawal kerja. Nafsu saya membisik, hati saya terusik.

Baru sahaja saya mendapat tawaran yang menggugatkan hati itu, sekali lagi saya ditawarkan kerja sebagai pensyarah di sebuah kolej yang telah lama saya idamkan. Saya juga diminta untuk membina pemikiran dan daya haraki kalangan pelajar kolej tersebut. Sekali lagi dengan hati yang berat saya menolak kerja yang menjadi impian saya sejak sekian lama.

Saya menyatakan hal tersebut kepada ibu saya. Alhamdulillah ternyata ibu seorang yang memahami dan tidak bersikap mengongkong anaknya. Namun kata ibu, peluang yang baik hanya datang sekali. Balas saya, peluang yang baik itu adalah berada dalam Gamis.

Sebetulnya saya, Ustaz Riduan Othman (Timb Presiden Gamis) dan Ustaz Syaari (SU Gamis) telah berjanji setia akan menumpukan gerak kerja dakwah secara sepenuh masa dalam meningkatkan kualiti gerakan anak muda masa sekarang. Kami telah menyatakan prinsip kami untuk hidup senang dan susah bersama. Biar apa pun yang berlaku, kami tetap dengan prinsip dan janji setia kami dan kami tidak akan melanggarnya.

Satu malam, kami meletakkan tangan kami bertiga di atas secawan air Nescafe seraya berbai’ah dalam hati untuk terus bersama menegakkan syiar Islam. Erm, saya bersuara perlahan, Inilah Bai’ah Nescafe”.

Moga Allah memurahkan rezeki keimanan kepada kami…

Anak Yang BaikAnak yang soleh/ah merupakan idaman setiap ibu bapa. Lihatlah anak yang kecil ini, rupanya comel dan menawan sekali. Anak yang baik merupakan permata hati ibu bapa. Maka, kita seharusnya menjadi anak yang baik kepada ibu bapa, di samping kita berusaha mendidik anak-anak kita kelak. Saya hadiahkan tulisan ini kepada sahabat saya Syed Faiz dan Hafiz Hassan, juga Thohiroh, Nurul Izza, Nasaie dan isteri dan lain-lain. Tidak lupa kepada Abang Tarmizi mantan presiden Gamis.

Mereka Saudara KitaApabila melihat kepada saudara kita yang berada di Sudan dan di negara-negara yang mengalami penderitaan dan kebuluran, hati terasa sangat sayu. Mereka terlalu kurus sehingga menampakkan tulang-tulang mereka, kepala tampak besar, muka sangat pucat, sehingga ada kalangan mereka yang menadah air kencing lembu untuk minuman meneruskan hidup. Apa sumbangan kita terhadap mereka? Ya Allah, jangan Engkau uji kami, keluarga kami dan keturunan kami sedemikian rupa, dan banulah mereka ya Allah. Ayuh, sama-sama kita insafi dan bincangkan dalam usrah kita.

Monday, June 30, 2008

Bumi Itu Bukannya Empat SegiAhli falsafah terdahulu memikirkan bahawa bumi ini hanya empat segi, dan ada sempadannya. Apabila kapal belayar, maka i tidak boleh belayar terlalu jauh kerana dibimbangi akan jatuh apabila melepasi sempadan. Rupanya bumi ini bulat. Sebenanrnya ia sama sahaja dengan potensi dan wibawa seseorang. Terdapat orang yang punya potensi dan wibawa yang tinggi, tetapi mereka diikat dan terikat dengan sesuatu sehingga menjejaskan keupayan mereka. Orang yang mempunyai keyakinan tinggi dan sentiasa ingin mengasah bakat dan menggilap potensinya pasti akan jadi seperti bumi yang bulat, manakala orang yang dibayangi keterikatan akan menjadi bumi empat segi,..yang ada garis sempadannya.

Ia Hanya Rupa LuaranRupanya, seseorang itu boleh mempunyai pelbagai rupa. Selama ini kita memikirkan pokok harus mempunyai batang. Tetapi gambar ini menunjukkan sebatang pokok yang tidak mempunyai batang sebaliknya mempunyai tangga menuju ke puncak. Ilustrasi ini menunjukkan bahawa seseorang itu tidak seharusnya hanya memiliki satu watak semata-mata. Mereka boleh mengenakan apa sahaja watak luaran asalkan hati mereka tetap berpegang teguh pada yang satu. Jadilah apa sahaja, asalkan ia untuk Islam, namun biarlah hati itu tetap pada yang satu.

Sunday, June 29, 2008

Semangat SamuraiRealitinya, seorang samurai tidak kira lelaki mahupun perempuan dilatih menjadi berani serta sanggup menempuh risiko. Keberanian itulah yang menyebabkan samurai sangat digeruni. Apa yang mengagumkan ialah mereka tidak memiliki aqidah yang sahih jika dibandingkan kita, namun mereka lebih rela mengorbankan diri demi menjaga maruah mereka. Bagaimana pula dengan kita? Apakah kita bersedia untuk menempuh risiko demi perjuangan yang kita junjung? Saya juga tidak berani menjawab persoalan tersebut.

Membina Pelapis KepimpinanKasut Cinderella hanya boleh dipakai olehnya sahaja. Apabila putera raja ingin mencari perempuan yang menari dengannya pada malam tersebut, ia hanya perlu mencari siapa yang dapat memakai kasut itu. Hal ini adalah mustahil. Mustahil tiada orang yang dapat memakai kasut tersebut kecuali Cinderella. Gejala yang berlaku kepada kebanyakan gerakan ialah kurangnya kredibiliti pelapis pimpinan. Mereka kurang kelayakan untuk menggantikan tempat pimpinan yang ada. Maka seharunya gerakan jangan jadi seperti Cinderella dan kasutnya.

Jangan Mudah MarahSikap marah adalah sangat tidak disukai dalam Islam. Pernah seseorang meminta nasihat daripada nabi dan nabi melarang mereka daripada marah. Marah ibarat api, maka padamkannya dengan air wudhu'. Apabila kita sedang berdiri ketika marah, maka duduklah. Jika kita sedang duduk ketika berdiri, maka berbaringlah. Seeloknya ialah sikap penyabar dan pengampun. Antara cara untuk melahirkan sikap sabar ialah sentiasa mengingati keburukan yang kita lakukan terhadap orang yang ingin kita marahi dan ingat kebaikan yang dilakukan oleh orang tersebut. Selamat mencuba :0

Jangan StressTanpa disedari, ramai rakyat Malaysia, malah ahli jamaah yang mengalami stress. Stress bukan sahaja berpunca daripada tekanan kerja, malah ia juga berpunca daripada kurangnya penjagaan terhadap makanan dan kesihatan. Maka seharusnya ahli jamaah dan lain-lain untuk menjaga kesihatan kerana keshiatan sangat penting untuk perjuangan jangka panjang. Kita mesti sentiasa bersenam, bersukan, banyak minum air masak yang bersih, makan madu dan dapatkan nasihat doktor. Jika tidak, kita akan menjadi seperti kucing di atas yang sedang mengalami STRESS